Innoveren en waarde creëren in ziekenhuizen met Big Data

Data Driven Healthcare

Data krijgt een steeds belangrijkere plaats in onze gezondheidszorg; er is steeds meer data en er zijn steeds meer databronnen beschikbaar. Het gebruik van big data in ziekenhuizen:

  • kan de wetenschap vooruit helpen als het wordt ingezet bij het inrichten en uitvoeren van onderzoek;
  • kan helpen om beter inzicht te krijgen in waarom medicijnen bij bepaalde patiënten wel werken en bij anderen niet;
  • uit bijv. zelfmeettoepassingen, kan bijdragen aan de preventie van het ontstaan van ziekten;
  • kan een bijdrage leveren aan betere zorgverlening aan patiënten, fraude-opsporing en de voorspelling van zorgprevalentie in een bepaald gebied.

Kortom: door big data op de juiste manier toe te passen en te koppelen, wordt de kennis rondom de patiënten zorg, onderzoek, onderwijs en bedrijfsvoering in de zorg verrijkt.

De ontwikkelingen binnen Data Driven Healthcare

Marc SeelenWe vroegen Marc Seelen, Nefroloog en CMIO van UMCG, naar zijn visie:

‘Wat ik zie, is een revolutie. In alle opzichten enorme veranderingen, ook discontinue veranderingen en die hebben te maken met de beschikbaarheid van enorme hoeveelheden data, de groeiende belangstelling daarvoor en ons toenemende vermogen daar iets nuttigs mee te doen’.

 

En wat voor nuttige dingen kunnen we met data doen?

‘Ongelooflijk veel. Dat geldt zowel op het niveau van de arts en zorgaanbieder, die in ieder geval sneller en nauwkeuriger bij data kunnen komen die voor de patiënt buitengewoon nuttig of zelfs doorslaggevend zijn, als op het niveau van de populatie waar we over praten en de beschikbaarheid van grote gegevensbestanden die overheden kunnen helpen in het plannen, organiseren, verbeteren, optimaliseren van de gezondheidszorg’.

 

U bent ook dagvoorzitter van het Data Driven Healthcare congres. Wat verwacht u van de 2e editie?

‘Het congres is een geweldige smeltkroes van veel mensen met veel ideeën vanuit verschillende facetten van de zorg. Dat gaat van industrie tot zorgverlener tot bestuurder. Deze mensen moeten het gaan doen. Deze mensen moeten gaan zien waar de cruciale punten liggen om de technologische ontwikkelingen zinvol te maken voor de praktijk. De ziekenhuizen voorbereiden op de tsunami van data die op ons afkomt. Wat gaan we daarmee doen? Hoe gaan we die gebruiken? Dus aan de ene kant het bijblijven bij de ontwikkelingen en aan de andere kant de realiteit van alle dag. Een belangrijke uitdaging daarin is het structureren van gegevens. Hoe wordt informatie vastgelegd en uitgewisseld? Met Registratie aan de bron werken we aan standaarden in de zorg, om interoperabiliteit tussen de informatiesilo’s mogelijk te maken’.

 

Is er goede hoop voor Healthcare in de toekomst met data?

Alexander Rinnooy KanOok vroegen we Prof. dr. Alexander Rinnooy Kan, voorzitter van de Big Data Alliance, naar zijn visie:

‘Maar natuurlijk is er goede hoop. De revolutie is er, de wereld gaat veranderen. Er zijn speciale uitdagingen binnen de gezondheidszorg om van die big data te profiteren. Des te meer reden om er hard aan te werken, want de mogelijkheden, de positieve kanten zijn ook navenant hoog. Ik was spreker op het eerste Data Driven Healthcare congres en ik ontdekte dat er heel verschillende mensen in de zaal zitten. En dat alleen al, het leren kennen van mensen met vergelijkbare belangstellingen maar andere achtergronden, is een enorme plus van een groot congres als dit’.

 

[alert_box title=”Data Driven Healthcare congres 2017″ button_text=”Programma en (gratis) inschrijven” button_link=”http://www.mobilehealthcare.nl/data-driven-healthcare/” icon=”e608″]Data Driven Healthcare is één van de drie congressen van Mobile Healthcare op 23 november 2017.

Dit congres is uitgegroeid tot het grootste Benelux congres en het jaarlijkse ontmoetingspunt voor meer dan 750 belangrijke spelers uit de mHealth value chain.

[/alert_box]

Data Driven Healthcare

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Mobile Healthcare website is van Euroforum BV. Privacy statement | Cookie statement | Copyright ©2023