Is er een zuster in de zaal?

Auteur: Saskia Kroes

Het is zondagmiddag en de zon schijnt op mijn gezicht terwijl ik deze blog schrijf. Wat hebben we een rare herfstvakantie in Nederland gehad met allerlei weertypen. Voor sommigen begint morgen de school weer en anderen hebben mogelijk nu een weekje vrij.

En wat is er afgelopen week veel voorbij gekomen in de zorgsector. Ik weet gewoon niet waar ik kan beginnen. Zijn het de “rode neuzen” of is het de brandbrief? Zal ik vertellen over mijn ervaring van de soft launch van de Healthcare Connectors of mijn radio- en tv interview voor de Nationale Zorgreserve? Ik kan geen keuze maken.

Wel is er namelijk 1 grote rode draad, en dat is dat het niet goed gaat in ons land. De zorg heeft nu al een groot probleem om zijn werk te kunnen doen en er gebeurt gewoon te weinig om het tij te keren. Wanneer willen wij nu inzien dat het allang 12.00 uur is geweest?! Het is al praktisch half één als je begrijpt wat ik bedoel.

Mijn zorghart bloed omdat ook ik niet goed overzie waar we moeten starten. Maar nu ik persoonlijk aan den lijve ondervind hoe schrijnend de zorg is anno 2021, word ik zo verdrietig. Ik heb jouw hulp nodig lieve lezer. Wil je mij helpen dit tij te doen keren? We moeten de handen ineen gaan slaan om te voorkomen dat wij ook een uitstervend ras zijn. Wij werken met zoveel liefde en passie in de zorg en gaan er nu zelf aan onderdoor.

Laat ons alsjeblieft niet ander werk doen, want daar worden wij niet gelukkiger van. Laat ons die empathische zorgprofessional zijn die de tijd krijgt en ruimte heeft om letterlijk stil te staan en onze kennis en expertise in te zetten om zo de medemens te mogen helpen. We doen het echt met liefde! Welke zorgorganisatie durft dit aan en zet nu de zorgprofessional centraal zodat hierdoor de patiënt centraal komt te staan.

Mogelijk ben je ervan op de hoogte dat mijn moeder een grote operatie te wachten staat. Dit heb ik hier ook op LinkedIn gedeeld. Naast verpleegkundige ben ik ook een dochter die keihard voor een plekje in een ziekenhuis aan het zoeken is om haar de zorg te laten geven die ze zo hard nodig heeft. Daarnaast heeft mijn vader ook veel zorg nodig omdat mijn moeder nu als mantelzorger wegvalt. Helaas blijkt dit nu ook al niet meer te regelen te zijn. En het schrijnende is dat dit niet eens met Covid te maken heeft. Ik heb zoveel openhartige verhalen gehoord van mensen die hun persoonlijke verhaal met mij hebben gedeeld. Dit speelt al jaren. En nog veranderd er amper iets in zorgland. Ja, de verkeerde verandering. Mijn lieve collega’s vertrekken omdat ze zich een speelbal voelen. Omdat ze “op” zijn. Omdat ze omvallen. Maar ze willen zo graag doorgaan!

“The secret of living is giving” zegt Tony Robbins. Alleen moet de balans wel daar zijn. Wij geven al zo lang te veel, dat het niet meer gezond is. Wie geeft er nu om ons?

De titel van deze blog heet niet voor niets: “Is er een zuster in de zaal?”. Artsen zijn er (gelukkig) op dit moment genoeg. Alleen is het vak dat ik geleerd heb van een totaal andere orde dan die van de andere zorgprofessionals. Je gaat toch ook niet bij de fietsenmaker je auto laten repareren?

Ik wil zo graag in gesprek gaan met directeuren en raden van bestuur om deze echte pijn te laten inzien en met hen het gesprek aan te gaan hoe het wel kan. Vanuit VWS wordt er zoveel aangemoedigd, pak die kans! Durf een Magnet Zorgorganisatie te worden! Durf je nek uit te steken en wordt een super aantrekkelijke werkgever. Ik ben echt niet de enige die goede ideeën heeft, maar durf nu wel het zorgpodium te pakken.

En ik hoop dat de lezer niet over het woord “zuster” valt. Want ik ben echt een zuster die met zoveel kennis vele zorgdiploma’s heeft behaald. Wanneer een patiënt ziek en zorgbehoeftig is, voel ik mij trots wanneer ze mij zuster Saskia noemen. En ja, ik ben het er ook mee eens dat wanneer je journalist bent je mij geen zuster of verpleegster mag noemen wanneer je een artikel over ons prachtige vak schrijf. Snap je het verschil 🙂 Erkenning en waardering is wat we willen zien. We vragen niet veel, we zouden juist meer moeten gaan vragen lieve collega’s.

En wil je met Saskia Kroes ook het Zorgpodium pakken? Word dan lid van mijn Facebookgroep Het Zorgpodium. Zie je daar!

Dit bericht is gepost in Blog. Bookmark de link.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Mobile Healthcare website is van Euroforum BV. Privacy statement | Cookie statement | Copyright ©2023