Vier mogelijkheden van 5G in de zorg

5G heeft als netwerktechnologie diverse toepassingen in de zorg. Zorginstellingen kunnen zelf een veilig, snel en betrouwbaar netwerk maken, waarmee bijvoorbeeld virtual reality mogelijk is. Deze toepassing maakt opleiden, bestrijding van eenzaamheid en verlichting van de werkdruk in de zorg mogelijk. Welke vier toepassingen heeft 5G in de zorg?

5G toegepast in de zorg

  1. Verbeterde informatievoorziening: zorgprofessionals zijn afhankelijk van medische informatie, zoals behandelingsmethodes of patiëntinformatie, om beslissingen te nemen. 5G maakt grote bestanden, zoals MRI-scans, snel downloadbaar en zichtbaar op mobiele apparaten. Hiermee kunnen artsen zich beter voorbereiden op operaties, samen met collega’s of patiënten.
  2. Zorg op afstand: de vergrijzing bereikt pas in 2040 een hoogtepunt, waardoor de werkdruk op zorgprofessionals alleen maar toeneemt. Een 5G-verbinding maakt zorg op afstand mogelijk. Een chirurg kijkt bijvoorbeeld mee tijdens een operatie of de spoedeisende hulp kijkt mee en bereidt zich voor tijdens de ambulancerit. Dit verbetert zorgkwaliteit én vermindert werkdruk.
  3. Digitale hulpmiddelen: 5G biedt een veilig netwerk om slimme apparaten op aan te sluiten. De informatie uit deze apparaten helpt om betere beslissingen te maken. Hiermee is bijvoorbeeld op afstand inzichtelijk wat de bloeddruk, hartslag, gewicht of medicatie van een patiënt is. Dit scheelt zorgprofessionals veel tijd.
  4. Zorg in de thuisomgeving: mede door vergrijzing wordt zorg steeds vaker thuis geleverd. 5G-netwerktechnologie maakt het mogelijk om de zorginstelling te verbinden met de apparatuur thuis. Hierdoor is veel informatie op afstand inzichtelijk voor zorgprofessionals.

Leer over technologie in de zorg

Wil je weten wat 5G en andere technologie kan betekenen in de zorg, onder andere toegelicht aan de hand van concrete toepassingen uit de praktijk? Bezoek dan het Mobile Healthcare congres in Ahoy Rotterdam op 16 november 2023. Je profiteert nog van voordelige tickets met vroegboekkorting als je je inschrijft vóór 2 novemeber! Wil je meer weten over het programma? Download dan de brochure voor een compleet overzicht.

Mobile Healthcare website is van Euroforum BV. Privacy statement | Cookie statement | Copyright ©2024