Hoe werkt de dynamische waarde van digitale zorg?

We ontwikkelen steeds meer digitale toepassingen die bijdragen aan de kwaliteit, toegankelijkheid of betaalbaarheid van zorg. De vraag is echter of opgeschaalde toepassingen daadwerkelijk toegevoegde waarde hebben. Onderzoek helpt om de toegevoegde waarde op voorhand te bepalen. Henk Herman Nap, Expert eHealth bij Vilans, is net terug van een delegatiereis naar China. Hoe staat digitale zorg er in Nederland voor ten opzichte van deze grootmacht? En hoe bepaal je de waarde van digitale zorg?

Voorloper op het gebied van digitale zorg

Henk Herman: “Nederland is qua inwoners en grootte vergelijkbaar met een Chinese stad of kleine regio. Uiteraard zijn er verschillen, maar er zijn ook veel overeenkomstige uitdagingen. Je denkt aan vergrijzing, personeelskrapte en zorgcomplexiteit. In China zien ze onze langdurige zorg, thuiszorg en dementiezorg toch als toonaangevend. Wij zijn op het gebied van digitale zorg best ver, vooral op implementatie en bekostiging”. Henk Herman deelt echter ook punten waar Nederland kan leren van China:

  • Grootschalige diagnostische tests en screening op dementie, zij pakken dit deels op met apps of interventies via apps.
  • Aandacht voor traditionele gezondheidszorg, in China is er naast ‘moderne’ gezondheidzorg ook aandacht voor traditionele gezondheidzorg en spiritualiteit.

Een bemensbare, betaalbare en beheersbare zorgsector

De uitdagingen in de zorg vragen om de verantwoorde ontwikkeling van mensgerichte technologie voor zorg en ondersteuning. We moeten hiervoor werken aan eenduidige methodieken voor implementatie, waardebepaling en geaccepteerd bewijs, zonder de aandacht voor diverse doelgroepen en contexten te verliezen. Datagedreven werken helpt om de kwaliteit en efficiëntie van zorg te verbeteren, maar ook implementatie vraagt aandacht. De succesvolle inzet van digitale en hybride zorgprocessen is vooral afhankelijk van sociale innovatie en anders leren werken met technologie”, aldus Henk Herman.

De waarde van digitale zorg inzichtelijk maken

Vilans heeft zich het afgelopen jaar samen met het Kenniscentrum Digitale Zorg en een consortium van onderzoekspartijen beziggehouden met waardebepalingen van digitale zorgtoepassingen (stap vier van het zorgtransformatiemodel (ZTM) van het Kenniscentrum). Wij maken de waarde inzichtelijk door bestaand onderzoek te verrijken met interviews en waardebepalend onderzoek aan de hand van de Waardewaaier. Hiermee is inzichtelijk wat de toepassing bijdraagt aan de kwaliteit van leven voor de cliënt, werkplezier voor zorgmedewerkers, tijdbesparing, maar ook zeker de kwaliteit, toegankelijkheid, betaalbaarheid en duurzaamheid van de geleverde zorg”, zegt Henk Herman.

Invloedsfactoren voor de waarde van toepassingen

Het is echter belangrijk om mee te nemen dat de waarde van digitale zorg verandert door context, tijd en cliëntpopulatie. De waarde van digitale zorg is dynamisch en het implementatieproces is cruciaal voor het succes. Bandbreedtes zijn dan ook belangrijk om te delen, net als barrières voor succes en versnellers voor opschaling. Hiermee krijg je zicht op de toegevoegde waarde, waardoor je betere besluiten neemt over de inzet van de juiste digitale zorgtoepassingen. Wij delen tijdens het SmartCare congres inzichten op het ZTM en de waardebepalingen”, sluit Henk Herman af.

Leer van elkaars ervaringen

Sprekers en bezoekers van het SmartCare congres moeten elkaar inspireren op ontwikkeling, onderzoek, implementatie en opschaling van digitale zorg door ervaringen te delen. Hiermee draagt het congres bij aan de versnelling die nodig is op de inzet van digitale- en hybride zorgprocessen. Wil jij bij het congres op 23 november 2023 zijn? Meld je dan aan! Of download de brochure voor meer informatie over het programma.

Mobile Healthcare website is van Euroforum BV. Privacy statement | Cookie statement | Copyright ©2024