IT in de zorg is een activiteit, geen fysieke locatie

Tegenwoordig spelen data en IT een grote rol in de zorg. Conscia Nederland levert IT-diensten aan 75% van de Nederlandse ziekenhuizen, waaronder alle UMC’s. Zij richten zich op IT-infrastructuur en zijn gespecialiseerd in netwerken, cybersecurity en cloud. Jeffrey den Oudsten, CTO van Conscia Nederland, vertelt meer over IT-infrastructuur in de zorgsector.

Kansen en uitdagingen met IT-infrastructuur in de zorg

Jeffrey: “Security is een essentieel element van de IT-strategie, ook voor zorginstellingen en hun patiënten. We zien veel vraag op het gebied van datagedreven smart hospital-initiatieven en het intensiever gebruik van cloud. Als men praat over data, gaat dit vaak over opgeslagen data en hoe je daarmee omgaat of het verrijkt. We zien ook veel kansen om data te gebruiken die in beweging is over het netwerk”.

Bijdrage van netwerk in het zorgproces

Data vertelt bijvoorbeeld waar de patiënt, arts of apparaat zich bevindt. Die data kun je dus gebruiken. We hebben bijvoorbeeld sensoren waarmee assets, zoals bloedtransfusiepompen, bedden en rolstoelen, nauwkeurig worden gelokaliseerd. Sensoren voor dwaaldetectie en alarmering, maar ook sensoren om ruimtegebruik of temperatuur in medicijnkoelkasten te zien. Steeds vaker praten we met medische specialisten over oplossingen waarbij het netwerk direct bijdraagt aan het zorgproces”, aldus Jeffrey.

Invloed van regelgeving op IT-infrastructuur

Je ziet dat de regelgeving omtrent IT in de zorg toeneemt. Dit is belangrijk, want bedreiging neemt ook toe. Tegelijkertijd verandert ook het aanvalsoppervlak. Patiënten gaan naar huis of naar zorginstellingen. Data verhuist daarnaast deels naar de cloud en artsen werken vaker vanuit huis. Hoe ga je dan bijvoorbeeld om met zware beelden bij radiologie?

Veilige verbinding van data

Al die zaken waar je in het ziekenhuis rekening mee houdt, hoe ga je daar mee om als je buiten het ziekenhuis bent? “Als we meer naar hybride zorg gaan en patiënten zo snel mogelijk uit het ziekenhuis moeten, hoe verhuis je de veilige verbinding dan mee? Dit zijn belangrijke actuele onderwerpen”, aldus Jeffrey.

Bijdrage van Conscia Nederland met IT-infrastructuur

Thuiswerken en daarmee decentrale zorg wordt steeds populairder. Jeffrey: “Wij gaan met het ziekenhuis in gesprek over de ontwikkeling van het IT-landschap. We bespreken de genoemde trends en zorgen dat security in orde is. Onze oplossingen dragen direct bij aan de digitaliseringsprogramma’s van onze klanten, hiermee optimaliseren we de IT-infrastructuur binnen de Nederlandse zorg”.

Voordelen voor patiënten

Zorg is geen fysieke locatie, maar een activiteit”, aldus Jeffrey. Jaren terug moest je voor je bestanden, e-mail en informatiesystemen naar de locatie toe. IT is door cloud-ontwikkelingen locatie onafhankelijker geworden, net als het zorgproces. Dit maakt digitale communicatie, platformen en diensten mogelijk voor ketenzorg.

Samenwerkingen met andere organisaties

Jeffrey: “de samenwerking tussen care en cure organisaties biedt grote kansen. Denk aan het verplaatsen van zorg of het gebruik van medische apparatuur op afstand. IT-technisch richten we dit locatie-overstijgend in. Initiatieven hiervoor moeten komen vanuit medisch specialisten en bestuurders. Als zij de meerwaarde zien, bijvoorbeeld in schaalvoordeel of gedeelde beheerkosten, maken we stappen. Hierbij is het onze taak om de zorg te informeren over impactvolle trends”.

Leer meer over IT-infrastructuur in de zorg

Jeffrey heeft tijdens Data Driven Healthcare op 24 mei 2023 een sessie verzorgd over IT-infrastructuur in de zorg. Hij zei hierin: “Cloud is geen doel op zich, maar maakt wel betere zorg mogelijk”. Wil jij meer weten over IT in de zorg? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van onze zorgcongressen!

Mobile Healthcare website is van Euroforum BV. Privacy statement | Cookie statement | Copyright ©2023