Mobile Healthcare gaat steeds minder over mensen

Door nieuwe technieken staan we aan de vooravond van grote veranderingen. Robots, drones, Internet-Of-Things, Big-Data veranderen de maatschappij, zorgen voor nieuwe businessmodellen en veroorzaken nog grotere discruptieve innovaties in de zorg. Richard van Hooijdonk wist tijdens het Mobile Health Congres 2016 iedereen te boeien met zijn keynote over technologie die de zorg van de toekomst gaat bepalen. Op deze dag werd ook Richard geïnterviewd met de vraag naar actuele ontwikkelingen binnen de Mobile Healthcare en zijn mening over het belang van het congres.

Bekijk het interview

Transcript interview

Wat ziet u nou als actuele ontwikkelingen binnen de Mobile Healthcare?

Nou goed, ik ben futurist, ik ben trendwatcher, ik kijk naar de toekomst. Het gaat steeds minder over mensen, maar steeds meer over machines, sensoren, robots. Machines die in staat zijn om oncologiefoto’s te controleren, om data in je lichaam te controleren. We zien ook ontwikkelingen waarbij een elektronische pil het lichaam in gaat en zo’n honderd waarden kan zien. We zien technologie in het lichaam. Binnen tien tot vijftien jaar zal iedere Nederlander technologie in het lichaam hebben die een hartaanval kan voorspellen of misschien wel een hersenbloeding. Nou, als je naar al die technieken kijkt, dan zie je dat dat een hele belangrijke oplossing wordt voor het enorme kostenprobleem binnen de zorg. De kosten van de zorg stijgen met zo’n vijf tot acht procent per jaar. Dat is een heel groot probleem. De meeste landen zijn in 2050 failliet, omdat ze die kosten niet eens meer kunnen betalen. Je ziet ook dat Philips zo’n beetje alles verkocht heeft om zich daarop te gaan richten en dat ook het algemene ziekenhuis en de huisarts uitdagingen gaan krijgen, omdat wij onszelf ouder gaan maken. Mijn zoontje van 4 wordt minimaal 130, onder andere door deze technieken. Daar spreek ik dagelijks over.

Moet die techniek dan nog veel meer opgeschaald worden?

Ja, we staan nog maar aan het begin. De algoritmes worden slimmer. De technologie wordt slimmer. Internet-of-things, waarin ook de apparaten binnen ziekenhuizen aan elkaar gekoppeld worden. We staan pas aan het begin. Heel veel start-ups zijn nu bezig met deze ontwikkeling. Heel veel ziekenhuizen en zorginstellingen blijven nog stukken achter. Die werelden moeten echt dicht bij elkaar komen. Ik verwacht ook dat de overheid, maar ook de zorgverzekeraars, daar een hele belangrijke rol in moeten gaan spelen, want de zorg moet goedkoper, moet beter en dat kan.

Draagt zo’n congres als dit daaraan bij?

Ja, dat is fantastisch. Wat je nu ziet eigenlijk is dat die mensen massaal zijn gekomen, echt zo’n 800 mensen. Ik spreek heel veel, maar dit is best wel één van de wat grotere congressen. Mensen zijn ook heel goed aan het luisteren. Ik denk wel dat het belangrijk is dat we hiermee door blijven gaan, met meer van dit soort congressen, ook workshops en kleine formats, want we zijn pas begonnen. Een hoop mensen ook in de zaal keken alsof ze soms water zagen branden. En dat vind ik namelijk het uitgangspunt om mee verder te gaan. Dit congres is volgend jaar misschien wel anderhalf keer zo groot, omdat ook die wereld gaat innoveren.

[alert_box title=”Mobile Healthcare 2017″ button_text=”Houd me op de hoogte” button_link=”http://www.mobilehealthcare.nl/houd-me-op-de-hoogte/” icon=”e608″]Volgend jaar wordt Mobile Healthcare georganiseerd op 23 november 2017! Wilt u Mobile Healthcare 2017 niet missen en als eerste op de hoogte zijn van programma updates? Laat dan uw gegevens achter!
[/alert_box]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Mobile Healthcare website is van Euroforum BV. Privacy statement | Cookie statement | Copyright ©2024