Ook met dementie de wijde, vertrouwde wereld in

Ouderentechnologie is ‘hot’. Zaal 9 op het Mobile Healthcare Event was té klein om alle belangstellenden te bergen. Dus werden de deuren opengezet.

Het openzetten van de deuren bleek wonderwel te passen bij het thema van de eerste Break-outsessie. Het ging namelijk over zorgtechnologie in de ouderenzorg, die het mogelijk maakt de deuren van het verpleeghuis open te zetten. Ook voor mensen met dementie.

Familie betrekken

“Je wilt ze niet vastbinden, maar ze de vrijheid geven waar ze zo naar verlangen”, vertelt Peter Verkuijlen, regio manager bij BrabantZorg. “Ouderen waarvan we merken dat ze graag naar buiten willen, geven we deze kans. Uiteraard in goed overleg met de familie, want er blijven natuurlijk risico’s. De besluitvorming moet zorgvuldig zijn”.

Verpleeghuis Vierhoven in Schayk maakt gebruik van GPS – technologie om bewoners met dementie op een schermpje te volgen wanneer ze alleen naar buiten gaan. Zoals mevrouw van Zuilen (83 jaar), die graag bij haar dochter op bezoek gaat, die vlakbij woont.

De dochter van mevrouw van Zuilen kent haar moeder als een zelfstandige vrouw. Dat was ze vóór haar ziekte, en dat is ze nog steeds.

Dementievriendelijk dorp

De looproute is van tevoren goed geoefend en omdat mevrouw van Zuilen al haar leven lang in Schayk woont, is het gemakkelijk om herkenningspunten te vinden. “Daar heeft ome Jan gewoond, daar is de kerk”.

Wat ook helpt, is dat Schayk een klein, rustig en sociaal dorp is, waar mensen elkaar kennen en gewend zijn om sociaal met elkaar om te gaan. Het geeft het personeel van Vierhoven en de familie een veilig gevoel.

Peter Verkuijlen ziet dat het ouderen met dementie goed doet, om ‘bewaakt’ naar buiten te kunnen. En hij beschouwt het als zijn missie om met behulp van het door BrabantZorg ontwikkelde innovatiefilter te blijven kijken hoe technologie kan bijdragen aan het welbevinden van ouderen.

Dit blog is geschreven door drs. J. (José) van Berkum. Vanuit haar adviesbureau voor communicatie (www.vbcom) is ze gespecialiseerd in ouderen en technologie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Mobile Healthcare website is van Euroforum BV. Privacy statement | Cookie statement | Copyright ©2023