Langer gezond door Big Data

Wat zijn de meest actuele ontwikkelingen in de Mobile Healthcare en wat levert dat nou eigenlijk op voor een arts? Wij stelden onder andere deze vraag aan Dr. Oscar Vogels, Neuroloog St Antonius Ziekenhuis Utrecht Nieuwegein, tijdens het Mobile Healthcare Congres 2016. Bekijk hieronder zijn interview of lees het transcript.

 

Transcript van het interview:

Wat ziet u als meest actuele ontwikkelingen in de Mobile Healthcare?

De meest actuele ontwikkeling is dat we op zeer korte termijn gebruik gaan maken van big data. Een mooi voorbeeld daarvan vind ik ResearchKit vanuit Amerika, waarbij vele tienduizenden patiënten binnen enkele maanden zich aanmelden en allerlei gegevens over hun ziekte vrijgeven, waardoor er allemaal verbanden gelegd kunnen worden tussen bijvoorbeeld leefstijl en ziekmakende factoren.

En wat levert dat nou op voor u, als arts?

Op korte termijn niets, maar het geeft wel inzichten in het voorkomen van ziekte en met name ook in het langer gezond blijven. En ik denk dat dat essentieel is in een maatschappij waarbij we tot nu toe in de zorg te veel kijken naar end of pipe solutions. Ik bedoel dus bijvoorbeeld hele dure medicijnen voor uitgezaaide longkanker, in plaats van meer effort te steken in het voorkomen van longkanker. En daar kunnen die big data denk ik zeer veel aan gaan bijdragen.

Wat verwacht u van de toekomst van Big Data en Mobile Healthcare?

Ik denk dat big data met name geschikt is om langer gezond te blijven. Big data kunnen natuurlijk ook gebruikt worden om ziekten verder in kaart te brengen, maar vooral vind ik dat de meerwaarde – dat deelt overigens niet iedereen met mij – in de gezondheid ligt.

U bent nu op het congres over mobile healthcare. Wat is het nut daarvan? Wat ziet u wat het oplevert?

Nou. Het aardige is dat het een mengelmoes is tussen de zorgverleners zelf – daar ben ik er dus één van – en de ICT-deskundigen, maar ook dat je in contact kan komen met grote ontwikkelingsbedrijven, die ook een duidelijke visie hebben op onlinebehandeling, op big data, ook op de techniek erachter. Ik denk dat als je naar Amerika kijkt, wat gewoonweg altijd al een jaar of vier op Europa voorloopt, dat dat ook heel snel in Europa gewoon gaat worden.

Wat hoopt u nu dat de deelnemers van zo’n congres mee naar huis nemen, van u of van elkaar?

Vooral inspiratie. En ik hoop ook echt dat mijn collega’s zich gaan openstellen voor dit soort nieuwe ontwikkelingen, want ik moet het helaas toch zeggen over mijn beroepsgroep: het is nog steeds vrij conservatief helaas.

Dit bericht is gepost in Blog. Bookmark de link.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Mobile Healthcare website is van Euroforum BV. Privacy statement | Cookie statement | Copyright ©2024