Zorgtechnologie met méér tijd voor persoonlijke aandacht én kwalitatieve ouderenzorg

Ben jij actief in de ouderenzorg? Je bent dan ongetwijfeld op de hoogte van de enorme werkdruk die zorgprofessionals ervaren. Die druk neemt  toe in de toekomst, mede door vergrijzing. De verwachting is dat één op de twaalf Nederlanders in 2040 boven de 80 jaar is. Nu is dit één op de 21 Nederlanders. Conny Helder, Minister voor Langdurige Zorg en Sport, biedt de oplossing: ouderenwoningen bouwen én mensen zo lang mogelijk gezond en zelfstandig thuis laten wonen.

Het roer moet om in de ouderenzorg

De toekomst van de ouderenzorg is een maatschappelijk vraagstuk, niet alleen een probleem van de sector. We moeten nú investeren om voor te bereiden op de toekomst. Innovatie en eHealth moeten uitkomst bieden. Slimme zorgtechnologie draagt bij aan een daling van de werkdruk, waardoor er meer ruimte ontstaat voor persoonlijke aandacht en kwalitatieve ouderenzorg. Een voorbeeld hiervan is de slimme Nobi-lamp. Hoe brengt deze “verlichting” bij zowel zorgprofessional als de ouderen? lees de voordelen in deze blog.

Wat is Nobi?

Nobi is een intelligente lamp die een val herkent door artificiële intelligentie, een camera en een radar. De lamp neemt repetitieve zorgtaken over, ondersteunt valpreventie en schakelt hulp in na detectie van een val. Als iemand valt, vraagt de lamp allereerst of alles in orde is. Zo niet, dan schakelt de lamp hulp in. Nobi maakt het hiermee mogelijk dat ouderen langer én veiliger in hun eigen thuisomgeving wonen.

De voordelen van Nobi voor ouderen

Data toont aan dat ouderen zeven keer vaker vallen dan de cijfers bij de spoedeisende hulp aangeven. Dankzij de aanwezigheid van Nobi daalt de angst voor vallen bij ouderen. Het idee dat hulp altijd dichtbij is, geeft de ouderen een sterker gevoel van zelfstandigheid, vrijheid en veiligheid. De zorgtechnologie geeft niet alleen een veilig gevoel, het helpt ook bij valpreventie. Nobi doet langzaam het licht aan wanneer de bewoner rechtop in bed zit, zodat hij/zij niet gedesoriënteerd raakt. Het rapporteert daarnaast slaappatronen en –ritmes, zodat afwijkingen direct zichtbaar zijn. De zorgprofessional hoeft geen overbodige controlerondes uit te voeren, waardoor ouderen optimaal genieten van hun nachtrust.

De voordelen van Nobi voor zorgprofessionals

Zorgprofessionals ervaren, met de inzet van deze zorgtechnologie, een intenser gevoel van werkgeluk. De slimme lamp slaat de data automatisch op in het (EPD)-systeem, wat zorgt voor minder papierwerk. Zorgprofessionals vertrouwen erop dat Nobi hen waarschuwt als een bewoner uit bed is of valt. Zij gaan hierdoor met een geruster hart de nachtdienst in. De ouderen worden effectiever en zelfs preventief verzorgd. Nobi zorgt er namelijk voor dat de werkdruk daalt, waardoor er méér tijd is voor persoonlijke aandacht en kwalitatieve ouderenzorg.

Welkom in de betekeniseconomie

De slimme lamp heeft ook maatschappelijke meerwaarde. Alleen al in 2019 waren de medische kosten door een val van ouderen boven de 65 jaar meer dan één miljard euro. Dit bedrag groeit jaarlijks met één procent. De inzet van slimme zorgtechnologie levert de sector een kostenbesparing op. Immers, zorgprofessionals handelen kordater bij een val waardoor de duur van het revalidatieproces wordt gereduceerd.

De toekomst van de zorg

Zorgtechnologie is de toekomst van ouderenzorg. Het is een feit dat minder zorgpersoneel in de toekomst zorg moet dragen voor een groeiende groep ouderen. Slimme technologie is dan ook cruciaal om zorgprofessionals en ouderen te ondersteunen. Ben je benieuwd hoe Nobi “verlichting” brengt in jouw organisatie? Kom op 24 november 2022 naar het congres Wonen & Zorg om persoonlijk kennis te maken met de mensen achter Nobi.

Meer weten over slimme zorgtechnologie?

Nobi zet in op toekomstbestendige zorg. Het is een feit dat minder zorgpersoneel in de toekomst méér zorg moet dragen voor een groeiende groep ouderen. Slimme zorgtechnologie is dan ook cruciaal om zorgprofessionals en ouderen te ondersteunen. Wil jij meer weten over zorgtechnologie? Schrijf je dan in voor het congres Wonen & Zorg!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Mobile Healthcare website is van Euroforum BV. Privacy statement | Cookie statement | Copyright ©2023