Kunstmatige intelligentie als second opinion op de intensive care

Het klinkt onwerkelijk: kunstmatige intelligentie op de ic. Het Amsterdams UMC gaat het echter toch inzetten om advies te geven over overplaatsing naar de verpleegafdeling. De uiteindelijke beslissing blijft in de handen van de zorgverlener, maar advies van kunstmatige intelligentie ondersteunt hier wel bij. Waarom gebruiken ze deze technologie in het Amsterdams UMC en hoe werkt het? Je leest het in dit artikel.

De rol van kunstmatige intelligentie op de ic

Kunstmatige intelligentie analyseert grote hoeveelheden patiëntdata. Deze gegevens worden constant vergeleken met historische data van eerdere patiënten op de ic. De vergelijking geeft een inschatting over de kans dat een patiënt binnen een week terugkomt op de ic. Het resultaat is een advies over overplaatsing naar een andere afdeling. Het gaat hierbij echt om een advies, de arts maakt het definitieve besluit en blijft eindverantwoordelijk.

Druk op de ziekenhuizen verminderen

De afgelopen periode is duidelijk geworden dat het belangrijk is om ruimte te hebben op de ic. Niet alleen om de druk op de gezondheidszorg te verminderen, maar ook omdat het vervelend is voor de patiënt om onnodig lang op de ic te blijven. Deze plekken zijn namelijk erg duur én het bed kan niet gebruikt worden door een patiënt die het wellicht harder nodig heeft. Een patiënt tijdig naar een andere afdeling verplaatsen is dus erg belangrijk en kan levens redden.

Menselijke fouten steeds meer voorkomen

Kunstmatige intelligentie adviseert op basis van historische data. Het zijn gegevens die een arts zich wellicht moeilijker voor de geest haalt omdat het jaren terug is. Advies helpt de arts om een weloverwogen inschatting te maken over het overplaatsen van de patiënt. Zij worden hierdoor niet meer te vroeg óf te laat overgeplaatst, waardoor menselijke fouten en bijbehorend leed voorkomen worden.

Meer weten over technologie in de zorg?

Ben jij geïnteresseerd in kunstmatige intelligentie en andere soorten technologie in de zorg? Schrijf je dan in voor het gratis Mobile Healthcare congres van SBO op 3 oktober 2022! Je luistert hier naar interessante keynotes van onder andere Ernst Kuipers en Cor Molenaar en ontmoet honderden zorgprofessionals die dagelijks bezig zijn met digitalisering in de zorg. Je wilt dit congres dus zeker niet missen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Mobile Healthcare website is van Euroforum BV. Privacy statement | Cookie statement | Copyright ©2023